<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d9035958\x26blogName\x3dGece\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://sebnem.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dtr_TR\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://sebnem.blogspot.com/\x26vt\x3d49898149766296179', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script> Gece Logo Ana Sayfa Profil

Salı, Kasım 16, 2004

Pazarlama Planı :)

Aşağıdaki case-study tarafımdan hazırlanmış olup, Hacettepe Üniversitesindeki hocalara sitem mahiyetindedir. Neden 4 sene boyunca muhtelif kuruluşları case study konusu olarak aldığımız halde, kendimizi "pazarlamak" konusunda sıkıntı çektiğimiz sorusunun cevabı olarak oluşmuştur. Benzer çalışma, işe girerken kendimizi pazarlama olarak da hazırlanabilirdi ama bu daha eğlenceli :)

PS: Müşteri kelimesi bu case-study için yanlış anlaşılabileceğinden alıcı kelimesi tercih edilmiştir.

Ürün : BEN :))

Vizyon :
Alıcılara sadece ürünü değil mutlu ve huzurlu bir yaşam sunmak.

(Gizli) Misyon :
Ürünün kendisine rahat bir hayat sunmak.

Hedefler :
1 sene içinde 3 potansiyel alıcıya ulaşıp birine satış yapmak.
Aylık %0,05 kilo kaybı
Pazarlama ve geliştirme bütçesinin yıl ortasına kadar %50 düzeyinde azalması.

Hedef Kitle :
Doğumyılı > 76 , askerliğini yapmış, işi olan, belli bir gelir seviyesinin üzerinde, üniversite mezunu, erkek

Pazarlama Karması :
- Ürün : Ek özellikler ile geliştirilmiş 79 doğumlu üniversite eğitimini almış, iş sahibi, çocuk da yaparım kariyer de diyen, ancak potansiyel alıcısı "ne kariyeri hatun, otur evinde ben bakarım sana" derse seve seve kabul edebilecek bir bayan olarak tasarlanmıştır. Fiziksel özellikler, alıcının zevkine göre sonradan da şekillenebilir (masraflar alıcıya aittir), ama standart paket 1,65 boy, kızıl saç ve beyaz ten olarak belirlenmiştir. (kilo hakkında bilgi, cok değişken olduğu için verilmemiştir.)
- Promosyon : Alıcıya, ürünü almasi halinde promosyon olarak, yeni bir aile, araba, ev ve hatta yaşam sunulacaktır. PR çalışmaları bu aşamada negatif etki oluşturabileceğinden kullanılmayacaktır. Misal : Ben aldım memnun kaldım, sen de dene şeklinde "word of mouth" ya da basın bültenlerini düşünün. Reklam çalışmaları kapsamında ortalarda salına salına dolaşmak, bar bar gezmek sayılabilir.
- Dağıtım : Ürünün dağıtım kanalları son derece gelişmiştir. Ankaranın çeşitli yörelerine servisi bulunmakla beraber, potansiyel alıcıları evden almak eve bırakmak gibi ek özellikleri de mevcuttur. Kendine ait bir araba dağıtım kanalları olarak değerlendirilebilirken, aynı zamanda ürünün promosyonu gibi de düşünülebilir.
- Fiyat : Hedef kitlenin high-end olarak belirlenmesinden sonra fiyat bu çerçevede belirlenmiştir. Tektaş alyans fiyatları, ürünün fiyat artışındaki endeks olarak kullanılacaktır.

Stratejiler :
Belirlenememiş, o nedenle ürün şu ana kadar potansiyel alıcılara sunulamamıştır. Bu konuda çalışmalar devam etmektedir.

3 Yorum:

Anonymous Adsız der ki...

Biliyorum aslinda gec kaldim ama, yalnizca bu yazi icin bile seni tebrik etmek gerektigi kanaatindeyim, biraz daha gelistirmek mumkundu aslinda, ama inaniyorum ki gecen yildan bu yila yeterince gelismistir, hem urun hem potansiyel alicilar.

Keyifli olmus, basarilar...

10/21/2005 05:20:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız der ki...

inanmazsin, pazarlama plani hazirlamamizi isteyen bi proje icin bi hafta kalmis durumda ve daha baslanmamis odevime bisiler ararken buldugum bu site son iki saattir beni gulumseten tek sey oldu:) odev icin bisi bulamadim orasi ayri, ama yine de eline saglik eglenceli olmus:)

12/27/2007 01:39:00 ÖÖ  
Blogger Web Tasarımcı der ki...

keyfi idi :)

Wordpress Fun Club
web tasarim
msn, smiley, avatars, msn center
ozalit , kirtasiye , dijital baskı, Fotokopi
cini
web tasarım

2/03/2009 04:12:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa



eXTReMe Tracker